Kestävyys

Pilvipalvelut pienentävät CO2-päästöjä

Pilvipohjaisten hosting-palveluiden kysyntä lisääntyy sitä mukaa kun yritykset panostavat yhä ­enemmän kestävään kehitykseen. Dustinin yhteiskuntavastuupäällikkö Stephanie Forsblom selittää, miten nämä kaksi ovat riippuvaisia toisistaan.

Mikä on pilvipohjaisten hosting-palveluiden suurin etu?

– Energiatehokkuus. Konsulttiyritys Accenturen tekemät selvitykset osoittavat, että yritykset, jotka hyödyntävät pilvipohjaisia hosting-palveluita, voivat vähentää käyttäjäkohtaista energiankulutustaan ja myös hiilidioksidipäästöjään vähintään 30 prosenttia. Joissakin tapauksissa säästö voi olla jopa 90 prosenttia.

Minkä tyyppiset yritykset voivat säästää eniten tällaisilla palveluilla?

– Pienet ja keskisuuret yritykset. Ne hyödyntävät vain harvoin koko palvelinkapasiteettiaan. Siksi ympäristöhyödyt ovat erittäin suuret, jos ne päättävät vuokrata palvelun meiltä tai joltain muulta hosting-palveluiden tarjoajalta. Samoin kuin vuokratalossa asuvat vuokralaiset kuluttavat vähemmän sähköä kuin ihmiset omistusasunnoissa, myös yhteinen palvelinkeskus merkitsee huomattavasti pienempää energiankulutusta.

Mitä muita etuja hosting-palveluista on?

– Pilven ansiosta voimme tarjota tuotteita palveluna. Lisäksi sen avulla asiakas voi keskittää IT-ratkaisunsa. Pienempi palvelinmäärä merkitsee pienempää materiaalinkulutusta ja vähemmän kuljetuksia. Yksi etu on myös se, että keskitetty palvelinkeskus voidaan sijoittaa paikkaan, jossa on mahdollista hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

Suuria energiasäästöjä

Näin paljon erityyppiset ­yritykset voivat vähentää energiankulu­tustaan siirtymällä ­omasta palvelimesta pilvipohjaisiin hosting-palveluihin:

  • 30 prosenttia – suuret yritykset (enintään 10 000 käyttäjää)
  • 60–90 prosenttia – keskisuuret yritykset (enintään 1 000 käyttäjää)
  • 90 prosenttia – pienet yritykset (enintään 100 käyttäjää)

Lähde: Accenture (2010)


Teksti: Ylva Carlsson

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue