Rakenna samanlainen IT-infrastruktuuri kuin Netflixillä

Miten postimyyntiyritys muuntautuu digitaaliseksi palveluksi, jolla on 182 miljoonaa käyttäjää? Netflix tietää sen. IT-kaaoksen sijasta yritys käyttää pilvipalvelua – ja kontteja.

Kun Marc Randolph ja Reed Hastings perustivat postimyyntiyritys Netflixin vuonna 1997, he eivät varmasti osanneet kuvitellakaan, että 23 vuotta myöhemmin yrityksen arvo olisi lähes 200 miljardia dollaria.

Nykyään Netflixillä on 182 miljoonaa käyttäjää lähes 200 maassa. Näin suuren asiakaskunnan hallinnointi ja resursseja vaativan suoratoiston toimittaminen edellyttää innovatiivista tekniikkaa.

Modernissa IT-arkkitehtuurissa on ennen kaikkea kyse joustavuudesta. Viime aikojen tapahtumat maailmalla ovat osoittaneet, että meidän pitää olla valmiita suuriin muutoksiin lyhyellä varoajalla. Se koskee liiketoiminnan kaikkia osa-alueita: työntekijöiden työskentelypaikasta laskeviin tilausmääriin ja muuttuneisiin liikennevirtoihin. Joustavuus ja skaalautuvuus olivat kuitenkin haluttuja ominaisuuksia jo ennen koronapandemiaa.

Netflix otti kontit käyttöön varhain

Netflix saa usein kehuja luotettavuudestaan ja lyhyistä vasteajoistaan. Yksi syy tähän on se, että yritys otti jo varhain käyttöön kontit palvelunsa eri osille. Konttiarkkitehtuuri on virtualisoinnin muoto, mutta koko käyttöjärjestelmän (tai Netflixin tapauksessa koko palvelun) virtualisoinnin sijasta siinä luodaan virtuaalisia paloja eri toiminnoille. Näitä kutsutaan mikropalveluiksi, ja niitä ovat esimerkiksi toiminnot, joilla Netflix-tilausmaksu maksetaan tai salasana muutetaan.

Toteutustapa on paljon tehokkaampi monestakin syystä. Yksi hyödyistä on muistin käyttö. Koko käyttöjärjestelmän virtualisointi jokaiselle käyttäjälle on kallista. Sama koskee käynnistymisaikaa: kontti käynnistyy sekunneissa kun virtuaalipalvelin vaatii minuutteja.

– Konteista tekee mahtavia se, että niiden kehittämistavalla tai sijaintipaikalla ei ole väliä vaan ne toimivat yhteen. Niitä voidaan kehittää millä kielellä tahansa, kunhan koodi kääntyy pohjalla olevalle käyttöjärjestelmälle, joka voi olla Mac, Windows, Linux tai jokin muut, sanoo Dustinin Customer Technology Evangelist Mathias Törnblom.

Kontteja pyörittävä järjestelmä

Konttiarkkitehtuurin avulla Netflix voi kiihdyttää innovointivauhtia. Katkojen riski pienenee. Kehittäjät voivat nopeasti luoda uusia toimintoja sekä testata ja ottaa niitä käyttöön ilman, että järjestelmää pitää sulkea tai käynnistää uudelleen tai osa palveluista kaatuu.

Jotta Netflix voisi kuitenkin hallinnoida kaikkia miljoonia kontteja, joita ajetaan samaan aikaan, tarvitaan yleinen järjestelmä, joka automatisoi ja valvoo käyttöä. Tätä varten Netflix kehitti oman Titus-järjestelmän. Vastaavanlainen järjestelmä on myös Googlella, jonka avoimen lähdekoodin Kubernetes-projekti (joka tarkoittaa kapteenia tai pilottia kreikaksi) julkaistiin jo varhain. Vuodesta 2019 lähtien myös monet suuryritykset ovat julkaisseet omia versioitaan, kuten IBM Cloud Paks, VMware Project Pacific ja Microsoft Azure Arc. Nämä järjestelmät hallinnoivat kontteja ja skaalautuvuutta sekä pysäyttävät ne kontit, jotka eivät toimi. Ne päivittävät kontteja taustalla ja valvovat järjestelmän tilaa.

Luo luotettava IT-infrastruktuuri.

Lue lisää:

Actic kasvatti liiketoimintaansa ja asiakastyytyväisyyttään Network-palvelun avulla

Teksti: Johan Wallén

23 heinäkuuta 2020

Löydä oikea pilviyhdistelmä

Pilvessä voidaan tehdä kaikki tietojen tallennuksesta raskaiden sovellusten ja analysointityökalujen hallinnointiin. Yhtä kaikille yrityksille sopivaa ratkaisua ei ole. Näin löydät yrityksesi tarpeisiin parhaiten sopivan ratkaisun.

Pilvipalvelut mahdollistavat uudet liiketoimintamallit

Pilvipalvelut olivat ennen IT-osaston asia, mutta nyt niistä on tullut tärkeä osa yrityksen liiketoiminnan kehittämistä. Selvitimme, miten voit luoda lisäarvoa digitaalisilla työkaluilla.

Tärkeitä kysymyksiä pilvipalveluista

Pilvipalveluja tarjoavia yrityksiä on paljon. Nämä kysymykset auttavat sinua kehittymään fiksummaksi ostajaksi.

Opas: Kaikki ohjelmisto-omaisuuden hallinnan edut

Software Asset Management eli ohjelmisto-omaisuuden hallinta antaa kattavan kuvan yrityksen lisensseistä, ja lisäksi sillä on monia muitakin etuja. Tässä oppaassa kerromme, miten yrityksesi voi ottaa ohjelmisto-omaisuuden hallinnan käyttöön.

Siksi yhä useampi valitsee verkko palveluna-ratkaisun

Verkon toimivuus on yritystoiminnassa elinehto. Jos verkkoyhteys ei toimi, saattavat työt jäädä tekemättä. Siksi verkko palveluna on yhä suositumpi ratkaisu.

5 syytä ostaa verkko palveluna

Etuja on paljon, mutta osa niistä on tärkeämpiä kuin toiset. Listasimme viisi syytä miksi ei kannata investoida omaan verkkoon vaan hankkia verkko palveluna-ratkaisu.