Veeam välttää vahingot varmuuskopioilla

Pilvipalveluiden aikakaudella varmuuskopiointi saattaa helposti unohtua. Veeamin kanavajohtaja Erkko Skantz korostaa, että vaivattomalla varmuuskopioinnilla voidaan väistää monta murhetta.

Sormen lipsahdus, kursori väärässä paikassa tai väärinkäsitys viestistä. On lukemattomia syitä, miksi arvokasta dataa voi päätyä poistettavaksi.

Veeamin kanavajohtajan Erkko Skantzin mukaan varmuuskopiointiin suhtaudutaan yllättävän huolettomasti. Hän arvioi muutoksen ajatusmallissa tapahtuneen pilvipalvelinten yleistymisen myötä.

”Aiemmin Exchange-sähköpostipalvelimet olivat asiakkaiden tiloissa, ja varmuuskopiot otettiin joka ikinen yö. Päivä aloitettiin tarkistamalla, että prosessi on onnistunut.”

Kun serverit katosivat asiakkaiden tiloista ja data säilöttiin pilveen, varmistaminen alkoi unohtua. Skantz on nähnyt heräämisen tapahtuman hiljalleen: nyt asiakkaat alkavat jälleen muistaa, että data kuuluu heille. Jaetun vastuun mallissa pilvipalveluiden tarjoaja vastaa siitä, että alusta on käytettävissä, mutta tyypillisesti ohjelmistopalveluissa data on asiakkaan omaisuutta.

”Jos virhetilanne käy vaikkapa siten, että vanhempainvapaalle jääneen tiedot vahingossa poistetaan järjestelmästä eikä varmuuskopiota ole, työntekijä palaa töihin ja kaikki data on kadonnut.”

Kysy itseltäsi kriittisestä datasta

Skantz neuvookin korjaamaan tilanteen etukäteen. Varautumattomuuteen on ikävä havahtua vasta siinä vaiheessa, kun data on jo menetetty.

Veeamin tarjoama varmuuskopiointipalvelu Office 365 -ratkaisuun takaa, että esimerkiksi sähköposti sekä kaikki SharePointiin ja OneDriveen tallennetut tiedostot ovat ja pysyvät tallessa virhetilanteissakin. Skantz kannustaa kaikkia kysymään itseltään, onko sähköpostissa tai SharePointissa kriittisiä tietoja tai tiedostoja.

”Yleensä aina on.”

Erityisesti ryhmätyövälineissä, kuten SharePointissa, tiedostoja voi kadota muutenkin kuin omasta virheestä. Jos yksittäinen käyttäjä poistuu tai poistetaan, mukana voi mennä muille tärkeitä tietoja.

Inhimillisten erehdysten lisäksi dataa uhkaavat esimerkiksi haittaohjelmat. Skantzin mielestä onkin syytä miettiä, paljonko varmuuskopiointi maksaa verrattuna siihen, että kryptolocker-haittaohjelma kryptaa sähköpostin eikä viesteihin ja kalenteriin pääse käsiksi.

”Laskutoimitus on helppo, sillä yhtälö on yleensä suojauksen puolella.”

Helppoa, nopeaa, luotettavaa

Veeamin 365-ratkaisua Skantz ylistää nopeudesta ja luotettavuudesta. Erityisesti työkalun kolmas ja uusin versio päihittää kilpailijat vikkelyydellään. Kun palautus ei kestä ikuisuuksia, työhön ei tule turhia keskeytyksiä.

Kolmosversiossa on myös vahva tunnistus, mikä lisää käytön tietoturvaa. Lisäksi Skantz kertoo, että kehitystyössä parannetaan jatkuvasti läpinäkyvyyttä.

”Käyttäjillä on koko ajan parempi käsitys siitä, millaista dataa heillä on ja millaista dataa on varmistettu, miten sähköpostilaatikoita käytetään ja mitä mikäkin toiminto tarkoittaa kustannusmielessä”, hän luettelee.

Veeamin puolesta puhuu Skantzin mielestä myös käytön helppous. Tietojen hakeminen ja palauttaminen onnistuu parilla klikkauksella tai hiirellä raahaamalla.

Helppous, nopeus ja luotettavuus näkyvät asiakastyytyväisyydessä. Skantzin mukaan Veeamin asiakastyytyväisyys on kaksi kertaa korkeammalla kuin alan keskiarvo. Hän huomauttaa, että varmistuskopio on yleensä asiakkaalle viimeinen oljenkorsi, joten sen on pakko toimia.

”Lähtökohta varmistuksen hankinnassa on se, että tuote toimii luotettavasti. Kun jotakin tarvitsee palauttaa, se onnistuu helposti ja nopeasti.”

Suomessa Dustin on Veaamin ainoa Platina-tason kumppani. Skantz kuvailee kumppanuutta osoitukseksi Veeam-asiantuntijuudesta, joka näkyy asiakkaille osaamisen lisäarvona.

11 kesäkuuta 2019

Karsi kustannuksia hallinnoimalla lisenssejä oikein

Tilauspilvipalvelujen yleistymisestä on ollut runsaasti etuja, mutta valitettavasti ne eivät ratkaise suurten yritysten kaikkia lisensseihin liittyviä haasteita.

18 tammikuuta 2019

Dustinin Office 365 -varmuuskopiointiratkaisu suojaa pilviympäristöön tallennettuja tietoja

Monet asiakkaat ovat siirtyneet pilviympäristöön ja ottaneet Office 365:n käyttöön. Oman palvelimen tavoin myös pilvipalvelua on täydennettävä hyvällä varmuuskopiointiratkaisulla, joka suojaa tietoja käyttäjien virheiltä ja ulkoisilta uhilta.

5 marraskuuta 2018

Windows Defender suojaa tietokoneesi

Windowsissa on laadukas sisäänrakennettu Windows Defender -suojausohjelma, joka suojaa tietokonetta kyberhyökkäyksiltä ja viruksilta. Tässä oppaassa kerrotaan, miten suojausohjelman voi muuttaa eri tarpeisiin sopivaksi.

31 lokakuuta 2018

Microsoft Teams – yhteistyötä tehostava uusi työkalu

Yksi suuri etu Teamsissa verrattuna kilpaileviin ratkaisuihin on se, että se on osa Office 365 -ympäristöä. Teamsissa on kuitenkin myös muita asioita, jotka kannattaa nostaa esiin. Seuraavana on muutamia esimerkkejä.

26 lokakuuta 2018

Teams yksinkertaistaa yhteistyötä

Viime aikoina markkinoille on tullut monia uusia yhteistyötä helpottavia digitaalisia työkaluja. Teamsin avulla sinun ei tarvitse siirtyä eri järjestelmien välillä tai opetella käyttämään uusia ohjelmia.

22 lokakuuta 2018

Microsoft Teams tehostaa yhteistyötä

Työpaikoilla tehdään nykyään enemmän yhteistyötä kuin koskaan aiemmin. Työpaikoilla on nykyään enemmän erilaisia rooleja, minkä lisäksi työntekijät edellyttävät suurempaa liikkuvuutta. Teams tekee yhteistyöstä tehokkaampaa.

18 lokakuuta 2018