Inspiraatiota

Viisi alaa, joilla tekoäly jyllää

Autoala robottiautoineen on esimerkki alasta, jossa tekoäly on mullistanut kehitystyön. Tekoälyä on kuitenkin hyödynnetty tai tullaan hyödyntämään myös monilla muilla aloilla. Tässä viisi esimerkkiä:

Musiikkiala

Abbey Road Red on lontoolainen startup-hautomo, jota ylläpitää legendaarinen studio, jossa ovat levyttäneet niin Beatles kuin Kanye Westkin. Kaksi hautomon yrityksistä on keskittynyt tutkimaan tekoälyn mahdollisuuksia musiikinteossa. Tarkoituksena ei ole kilpailla Adelen kanssa tai tehdä Hans Zimmeristä työtöntä, vaan kehittää käyttömusiikkia YouTube-videoihin, mainosvideoihin ja yritysten tarpeisiin.

Terveydenhuoltoala

Terveydenhuollon alalla tekoälyä voidaan käyttää aikaa vieviin ja monimutkaisiin tehtäviin sekä tehtäviin, joissa ihminen pärjää huonosti. Stanfordin yliopistossa radiologit ovat käyttäneet tekoälyä apuna röntgenkuvien analysoinnissa. Tekoäly pystyy osoittamaan lämpökartan avulla, missä ongelma todennäköisimmin on. Tekoäly tunnistaa esimerkiksi keuhkokuumeen, keuhkojen toimintahäiriön ja keuhkosyövän paremmin kuin ihminen. Tekoäly tekee myös vähemmän virhediagnooseja kuin lääkärit.

Journalismi

Ruotsalainen mediakonserni NTM ilmoitti viime vuoden marraskuussa kolmevuotisesta hankkeesta, jossa tekoälyn avulla analysoidaan, millaisesta sisällöstä lukijat ovat kiinnostuneita, ja millaisia artikkeleita konsernin lehdissä tulisi olla. Uutisyhtiöt, kuten amerikkalainen AP, ruotsalainen TT ja norjalainen NTB, ovat käyttäneet automaattisia järjestelmiä lyhyiden urheilu- ja talousuutisten kirjoittamiseen jo vuosien ajan.

Rahoitusala

Osakekurssien liikkeitä on tunnetusti vaikea ennustaa. Siitä ovat suoriutuneet salkunhoitajia paremmin niin apinat kuin ruukkukasvitkin. Rahoitusmarkkinoilla menestyäkseen pitää kyetä käsittelemään suuria tietomääriä, tekemään nopeita päätöksiä ja pitämään pää kylmänä. Niistä asioista koneet suoriutuvat paremmin kuin ihmiset. Tekoälyä käytetään rahoitusalalla jo monissa tehtävissä, kuten luottoluokituksissa ja talousneuvonnassa sekä talousrikoksista viittaavien poikkeamien etsinnässä.

Oikeusala

IBM:n supertietokone Watson tunnetaan parhaiten siitä, että se on päihittänyt tv-visailu Jeopardyssa visailun aiemmat mestarit. Watson on myös ROSS-teknologian taustalla. ROSS on oikeusalalla käytettävä tekoäly, joka pystyy analysoimaan valtavan määrän dokumentteja murto-osassa siitä ajasta, minkä se veisi ihmiseltä. Kuten terveydenhuollon alalla, myöskään oikeusalalla tekoäly ei voi korvata ihmistä. Se kuitenkin säästää juristien aikaa asioihin, joissa juristit ovat konetta parempia. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi asiakassuhteiden hoito ja eettiset arvioinnit.

Lue lisää:Tekoälyasiantuntija: Etiikka on yhtä tärkeää kuin tekniikka

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue