Kestävyys

3 muistilistaa kestävämpään IT-ympäristöön

Kuinka luodaan vastuullisempi ja ilmastoystävällisempi IT-ympäristö? Tässä vinkit vaikuttaviin toimiin nyt ja pitkällä aikavälillä. IT auttaa luomaan kestäviä ratkaisuja, mutta samalla se kuluttaa maailman luonnonvaroja. Esimerkiksi datakeskukset haukkaavat lähes prosentin maailman energiantarpeesta*.

Moni yritys on asettanut IT:lle kestävyystavoitteet, mutta ei välttämättä tiedä mistä aloittaa. Alle puolet maailman toimitusjohtajista tietää, millainen vaikutus ilmastoon yrityksen IT:llä on**.

Yritys ei voi olla vastuullinen ilman, että myös IT-ympäristö on mukana ilmastotoimissa. Tämän takia olemme laatineet kolme muistilistaa, joiden avulla teet IT:stä kestävämpää – tänään, huomenna ja tulevaisuudessa.

Tee tämä jo tänään:

  1. Älä osta uutta laitteistoa

    Yrityksillä on tapana vaihtaa puhelimet ja läppärit muutaman vuoden välein, vaikka esimerkiksi tietokoneen elinkaaren hiilidioksidipäästöistä noin 75–85 prosenttia tulee sen valmistuksesta***. Siksi kannattaa ostaa uutta vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan.

  2. Korjaa tai osta käytettyä

    Laitteet voi usein korjata. Esimerkiksi akku saattaa hajota kauan ennen kuin muu läppäri tai puhelin tulee elinkaarensa päähän. Selvitä, voiko laitteet korjata, ennen kuin vaihdat ne uusiin. Jos tarvitset yrityksellesi uusia koneita tai puhelimia, suosi käytettyä.

  3. Tee kokouksista vihreämpiä

    Digitaaliset kokoukset vähentävät matkustuksesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Tarkastele yrityksen kokouskäytäntöjä ja mieti, milloin on oikeasti tarpeen tavata paikan päällä ja milloin asiat voidaan hoitaa etänä. Panosta myös toimivaan etäkokoustekniikkaan.

Tee tämä lyhyellä aikavälillä:

  1. Kehitä IT:n hankintakäytäntöjä

    Ostamatta jättäminen tai laitteiden käyttäminen pidempään on parasta ilmastolle, sillä laitteen elinkaaren suurimmat päästöt aiheutuvat valmistuksesta. Päivitä uusien laitteiden hankkimista koskevat käytännöt ja varmista, että laitetta käytetään koko teknisen elinkaarensa ajan eikä vain kirjanpidon poistojen ajan. Painota hankinnoissa myös laatua (katso kohta 4).

  2. Mahdollista jakaminen

    Yksinkertainen keino hankintojen vähentämiseen on jakaa laitteita, joita ei tarvita koko ajan. Kartoita yrityksen laitteisto: mitä laitteita käytetään vain harvoin ja kuka niitä käyttää? Laadi myös järjestelmä laitteiden varaamiseen.

  3. Osta ympäristösertifioituja tuotteita

    Valitse ympäristösertifioidut tuotteet. TCO-merkki on yksi harvoista globaaleista merkeistä, joka ottaa huomioon sekä ympäristön että sosiaaliset vaikutukset, aina haitallisten aineiden käyttämisestä kierrätykseen ja vastuullisiin työoloihin.

  4. Laske hankintojen kustannukset uudella tavalla

    Pitkällä aikavälillä voi tulla kalliimmaksi ostaa halvinta. Laadukkaampaa IT-laitetta voi usein käyttää pidempään, minkä lisäksi se on usein helpompi käyttää uudelleen. Kestävän IT:n ytimessä on pitää tuotteet kierrossa niin pitkään kuin mahdollista.

  5. Hallitse tuotteiden energiankulutusta

    Energiankulutusta on helppo mitata ja vertailla. Selvitä, kuinka paljon virtaa eri vaihtoehdot kuluttavat ja valitse energiapihein laite.

  6. Kouluta ja osallista

    Tarjoa vastuullisuuskoulutusta kaikille, ei vain IT-vastaaville. Vaikutus on suurempi, kun jokainen työntekijä ymmärtää, miksi on tärkeää käyttää laitteita pidempään. Usein vastuu eri ympäristötavoitteista on eri puolilla organisaatiota. Selvitä, ketkä kaikki on tärkeää saada mukaan.

Tee tämä pitkällä aikavälillä:

  1. Ota IT osaksi kaikkea vastuullisuustyötä

    Energiankulutus ja sertifikaatit ovat tärkeä osa vastuullista IT:tä, mutta kokonaisuus on tätä isompi. Siihen kuuluvat myös sosiaaliseen, taloudelliseen ja ekologiseen kestävyyteen liittyvät kysymykset. Ota IT osaksi yrityksen vastuullisuustyötä. Alle puolet maailman toimitusjohtajista (46 %) tietää, millaiset ilmastovaikutukset yrityksellä on**.

    Koska vain mitattavia asioita voidaan hallita, on tärkeää arvioida nykytila, asettaa tavoitteita, toteuttaa muutoksia ja mitata uudelleen. IT:llä voi olla tärkeä rooli myös muiden prosessien ympäristö- ja ilmastovaikutusten pienentämisessä.

  2. Siirry pilveen

    Pilvipalveluiden kautta yritykset voivat ostaa palveluita tuotteiden sijaan. Näin palveluntoimittaja voi varmistaa, että yrityksellä on aina käytössä oikeanlaiset tuotteet, ja että käytetyt laitteet lähetetään uudelleen käytettäväksi tai kierrätettäväksi. Data-analytiikka ja pilven laskentakapasiteetti ovat myös hyviä työkaluja yrityksen liiketoiminnan vastuullisuuden kehittämisessä.

  3. Tutustu datakeskukseesi

    Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan datakeskukset käyttävät noin prosentin maailman energiantarpeesta*. Lisäksi TCO:n mukaan moni datakeskus kuormittaa ympäristöä, käyttää haitallisia aineita tuotteissa ja ylläpitää huonoja työskentelyolosuhteita. Selvitä, millainen käyttämäsi datakeskus on, ja aseta sille vaatimuksia.

  4. Tarkastele liiketoimintamalliasi

    IT ja digitaaliset palvelut mahdollistavat monenlaisia kiertotalouteen pohjautuvia liiketoimintamalleja. Ratkaisuja on monia: applikaatioiden kautta voi esimerkiksi vuokrata vaatteita ja laukkuja, ja fiksut digilukot helpottavat autojen yhteiskäyttöä. Tutki, kuinka IT vaikuttaa yrityksesi liiketoimintamalleihin.

  5. Tee enemmän yhteistyötä

    Vastuullisuus on iso kysymys, jota yrityksen on vaikeaa, ellei mahdotonta, ratkaista yksin. Jos haluat tehdä IT-ympäristöstä kestävämmän, kannattaa hankkia hyviä yhteistyökumppaneita, jotka esimerkiksi auttavat asettamaan vastuullisemmat vaatimukset hankinnoille tai mittamaan logistiikkaa ja tätä kautta vähentämään ilmastovaikutuksia. Keskustele myös asiakkaiden kanssa. Älä puhu vain digitalisaatiosta vaan keskity siihen, mitä yhteiskunta tarvitsee.

  6. Auta työntekijöitä toimimaan vastuullisemmin

    Etäkokousten lisäksi on monia muita keinoja auttaa työntekijöitä toimimaan ympäristöystävällisemmin. Ehkä yrityksellä voisi olla yhteiskäytössä sähköpyöriä tai lounasravintolassa enemmän vegaaniruokaa? Käytä digitaalisia työkaluja hankkeiden edistämiseen ja mittaamiseen.

Opi lisää
*International Energy Agency (IEA).
** Capgemini Research Instituten kansainvälinen tutkimus, 2021.
*** Ruotsin ympäristöinsituutti IVL:n ja Inregon raportti ”Miljöfördelar med återbruk”.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue