Kestävyys

Ilmastoystävällinen IT vaatii osallistamista

IT:n ympäristövaikutukset otetaan harvoin huomioon yrityksissä. Kiertotaloutta on onneksi helppo edistää maltillisillakin panostuksilla. ”Uskon pieniin askeliin, jatkuvaan seurantaan ja kaikkien osallistamiseen”, sanoo Systembolagetin CIO Eva Listi.

Cathrine Barth

Meillä Pohjolassa on suurin elektroniikan ja tietotekniikan kulutus henkeä kohden.

Cathrine Barth, kiertotalousasiantuntija.

Kestävästä kehityksestä on tullut arkea liiketoiminnassa. Yhä useammasta yrityksestä löytyy vastuullisuuden asiantuntijoita, mutta IT-osastoilla he loistavat poissaolollaan. Se ei ole ihme, sillä useimmat asiantuntijat keskittyvät yrityksen ydinliiketoiminnan vastuullisuuden kehittämiseen.

Fakta kuitenkin on, että vastuullisuudessa myös IT:llä on tärkeä rooli. Etenkin tietokoneiden ja älypuhelimien kaltaisten laitteiden valmistus vaikuttaa ilmastoon merkittävästi. Siksi myös IT:n on oltava osa kestävyystyötä.

Tämä onnistuu, kun vanhat toimintatavat vaihdetaan kiertotalousajatteluun.

– Laitteet vaihdetaan yleensä kolmen vuoden välein. Sitten kaikki saavat uudet älypuhelimet ja tietokoneet ilman, että aitoja tarpeita on edes tarkasteltu. Lisäksi laitteiden korjaaminen on uskomattoman kallista. Nämä yhdessä aiheuttavat sen, että meillä Pohjolassa on suurin elektroniikan ja tietotekniikan kulutus henkeä kohden, sanoo Cathrine Barth, joka neuvoo norjalaisia yrityksiä kiertotaloudessa ja on yksi Nordic Circular Hotspotin perustajista.

Cathrine Barth

Meillä Pohjolassa on suurin elektroniikan ja tietotekniikan kulutus henkeä kohden.

Cathrine Barth, kiertotalousasiantuntija.
Sofia Nygård

Muutoksen ydin on, että ilmastotyöstä on tehty melko yksinkertaista.

Sofia Nygård, Chalmersin teknisen korkeakoulun IT-päällikkö.
Sofia Nygård

Muutoksen ydin on, että ilmastotyöstä on tehty melko yksinkertaista.

Sofia Nygård, Chalmersin teknisen korkeakoulun IT-päällikkö.

Paremmat koneet tarjoavat enemmän elinkaarensa loppupäässä

Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa Göteborgissa siirryttiin muutama vuosi sitten kiertotalousajatteluun myös tietotekniikassa.

– Muutoksen ydin on, että ilmastotyöstä on tehty melko yksinkertaista. On aina parempi olla ostamatta uutta, ja kun ostetaan, pitää varmistaa, että laitetta käytetään niin pitkään kuin mahdollista, sanoo IT-päällikkö Sofia Nygård.

Muutoksen myötä Chalmersissa on yhdenmukaistettu laitteistoa. Kaikille hankinnoille on asetettu korkeat vaatimukset, joiden ansiosta laitteita voidaan käyttää pidempään ja niistä saadaan enemmän rahaa, kun laitteet lopulta myydään uudelleen käytettäviksi.

Muutos alkoi IT-osastolta

Nygårdin mukaan uusi malli on todettu toimivaksi. Työ alkoi IT-osastolla mutta levisi sieltä koko korkeakouluun.

– Emme käyttäneet aikaa osaajien etsimiseen. Uskon että tässä on enemmän kyse uskalluksesta kysyä kysymyksiä kuin asiantuntijoiden tuomisesta mukaan.

Chalmersilla ei ole kohdattu muutosvastarintaa, pikemminkin päinvastoin.

– Yrityksessä, jonka on pakko tehdä voittoa, voi olla vaikeampi perustella miksi koneiden pitäisi olla parempia ja kalliimpia. Mutta aina voi painottaa, että paremmat laitteet kestävät kauemmin ja aiheuttavat vähemmän ongelmia ja että käyttäjät ovat tyytyväisempiä ja tekevät tehokkaammin töitä. Kun tarkastelee kokonaisuutta, olisin yllättynyt, jos ylimääräinen satanen muodostuisi esteeksi.

Eva Listi

Valitsen ilmastolle ystävällisempää ja ekologisempaa.

Eva Listi, Systembolagetin CIO.

”Älä valitse halvinta ratkaisua”

Myös Systembolagetilla tehdään aktiivisesti töitä IT:n ympäristökuorman saralla. Kun kassajärjestelmät uusittiin jokin aika sitten, yksi ohjelmistoon tehdyistä muutoksista oli, että kuittia ei enää tulosteta automaattisesti.

– Ensimmäisenä vuonna säästimme 20 miljoonaa metriä paperia eli 4,5 tonnia! Olemme myös varmistaneet, että voimme pistää vanhat kassalaitteet kiertoon, kertoo Systembolagetin CIO Eva Listi.

Hän uskoo, että ilmasto-osaamista kasvatetaan rakentamalla tiedostavaa yrityskulttuuria.

– Uskon yhteistyöhön, pieniin askeliin, mittaamiseen, seuraamiseen ja kaikkien osallistamiseen. Tällä tavalla saamme aikaan liikkeen emmekä aina valitse lyhytnäköisesti halvinta ratkaisua. Toiminta on hieman samanlaista kuin ruokakaupassa: valitsen ilmastoystävällisempää ja ekologisempaa, vaikka se maksaakin hieman enemmän.

Eva Listi

Valitsen ilmastolle ystävällisempää ja ekologisempaa.

Eva Listi, Systembolagetin CIO.

Kierrätä laitteet Takeback-palvelun avulla

Takeback-palautuspalvelumme kautta käytöstä poistetut laitteesi saavat toisen mahdollisuuden. Otamme ne uusiokäyttöön ja myymme ne eteenpäin. Siten voit pidentää tuotteiden käyttöikää ja edistää kiertotaloutta – ja saat korvauksen tuotteista, joista ei enää ole itsellesi hyötyä.

Lue lisää palvelusta arrow-right

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue