Työpiste

Luovuutta opetukseen digitaalisilla työkaluilla

Microsoft Windows 10 laitteet ja pilvihallinta luovat yhdessä ainutlaatuisen oppimisympäristön. Digitaalisessa ekosysteemissä sovellukset kommunikoivat luontevasti keskenään.

Digitaaliset oppimisympäristöt tuovat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia lähiopetukseen ja mahdollistavat etäopetuksen täysipainoisen toteuttamisen. Windows 10 laitteet yhdessä pilvihallinnan kanssa ovat kestävä ratkaisu perusopetuksen ja toisen asteen digitaaliseksi oppimisympäristöksi.

Kokkolalainen Microsoft Innovative Educator Expert Piia Martikainen lähti kuusi vuotta sitten tutkimaan, miten voisi tehdä oppimisesta luovempaa ja lisätä teknologian käyttöä luokanopettajan työssään.

– Pelit ja pelillistäminen kiinnostivat todella paljon ja tabletit olivat juuri saapuneet opetuskäyttöön. Aloin miettimään, että olisi hyvä, jos oppilailla olisi omat koneet, joilla he voisivat tehdä tehtäviään, Martikainen kertoo.

Martikainen ryhtyi hankerahoituksen turvin kehittämään koulunsa opetusta digitaalisten oppimisympäristöjen kautta. Mukaan lähti muutama kollega, joiden kanssa Martikainen lähti selvittämään, olisiko olemassa sellaista digitaalista ympäristöä, jonka kautta voisi jakaa tietoa sujuvasti oppilaiden ja opettajien kesken.

opettajien kesken. – Microsoftin edustaja tuli koululle esittelemään OneNote-sovellusta. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Sovellus vastasi kaikkiin niihin tarpeisiin, joita olimme kollegoiden kanssa tunnistaneet.

Sujuva ja turvallinen pilvihallinta

Martikaisen opetusmetodit ovat kokeneet mullistuksen Microsoft Office 365 Education -ohjelmistopaketin käyttöönoton myötä. Uudet sovellukset ovat laajentaneet opetustyökalujen repertuaaria.

– Olin syvällä teknologiassa jo ennen niin sanottua digiloikkaa. En tiedä, haluaisinko enää pitää perinteisiä tunteja ilman näitä työkaluja, biologian ja maantiedon aineopettajana nykyisin työskentelevä Martikainen pohtii.

Microsoft 365 Education luo yhdessä Windows 10 laitteiden kanssa digitaalisen ekosysteemin, joka antaa yhtenäisen kokemuksen koneella ja verkossa toimiessa. Käyttäjät, laitteet ja ohjelmistot ovat pilvihallittuja lisäten käytön ketteryyttä ja turvallisuutta.

– Digitaalinen ekosysteemi on aivan ihana käsite – kaikki ohjelmat todella ovat keskenään tekemisissä, ja kommunikointi niiden välillä onnistuu sujuvasti.

Azure AD -kirjautumisen ansiosta oppilas pystyy kirjautumaan mihin tahansa Windows-laitteeseen koulussa tai kotona. Martikainen ei vaadi, että oppilaat tekisivät kotitehtävänsä koneella, sillä kaikilla ei ole tarvittavia laitteita käytettävissä kotonaan. Pilvihallinta kuitenkin mahdollistaa sen, että Office 365 -ympäristössä oppilas voi halutessaan jatkaa tehtävien tekoa kotoa käsin.

Hyötyjä oikeilla laitehankinnoilla

Kokkolan yhtenäiskoulussa kaikilla koululaisilla on omat nimetyt Windows 10 -käyttöjärjestelmän laitteet 3-luokasta ylöspäin. Oikea laitevalinta tukee opetustyötä ja pedagogiikka.

Esimerkiksi Microsoft Surface digitaalinen kynä on tuonut laitteiden käyttöön luonnollisuutta. Oppilaat kyselevätkin useasti kynien perään, Martikainen kertoo.

– Kynä on hyvä esimerkiksi Whiteboardia käytettäessä. Digitaalinen valkotaulu heijastettuna seinälle ja kynä yhdessä ovat kuin liitutaulu, jota oppilaat voivat käyttää, vaikka luonnosteluun.

Laitehankintojen yhteydessä on syytä miettiä laitteiden elinkaarikustannuksia. Kouluille erikoishinnoitellut Windows 10 laitteet ovat kustannustehokas ratkaisu yhdessä koulujen Microsoft 365 Education ekosysteemin kanssa. Esiasennettu Windows 10 käyttöjärjestelmä vähentää käyttöönottoaikaa ja autopilotilla asennettava Microsoft 365 yhdistää laitteen pilvihallintaan. Joustava ja tarvetta vastaava ylläpitosopimus sekä keskitetty hallinta tuovat myös säästöjä.

Digitaalista luovuutta

Microsoft 365 Education -pakettiin kuuluva OneNote on sähköinen muistiinpanosovellus, joka toimii kätevästi opettajan päiväkirjana. Martikainen kirjaa OneNoteen lukujärjestykset ja tuntisuunnitelmat. Sovellukseen on myös helppo kerätä oppimismateriaaleja, josta ne voidaan kätevästi jakaa Teamsin kautta oppilaille.

– Voin lisätä Teamsin tehtäviin esimerkiksi Formsin, tiedoston tai muun tehtävän, jonka yhteyteen kirjoitan tarkentavat ohjeet. Kun oppilas on tehnyt tehtävän, minun on helppo tarkistaa se ja kommentoida tehtävää yksilöllisesti Teamsin kautta, Martikainen kuvailee.

Oppilaat pitävät Martikaisen havaintojen mukaan opetusmetodien monipuolisuudesta ja hän pyrkii itse käyttämään eri työkaluja luovasti. Esimerkiksi Minecraft Education edition on erityisesti oppilaiden mieleen.

– Oppilaat ovat rakentaneet Minecraftilla ravintoketjuja ja luontopolkuja eri kasvillisuusvyöhykkeissä.

Koronapandemian myötä digitaalisista opetusratkaisuista tuli nopeasti arkipäivää. Martikainen oli soveltanut digitaalisia työkaluja lähiopetuksessa jo monen vuoden ajan, joten etäopetukseen siirtyminen ei tuottanut harmaita hiuksia.

Martikaisen puhelin ja Teams soivatkin aluksi lähes yötä päivää, kun kollegat kaipasivat apua Microsoft 365 -ympäristön käytössä.

– Pidin Teamsin välityksellä muutamia koulutuksia sovellusten käytöstä. Tämä toi kollegoille lisää varmuutta etäopetukseen ja pian etäopetus sujui kaikilla hienosti.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue