Kestävyys

Näin valitset vastuullisen IT-ratkaisun

IT-ratkaisun valinta vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan enemmän kuin uskotkaan. Tässä ovat tärkeimmät asiat, joihin kannattaa keskittyä, kun haluat vastuullisemman, kiertotalouden mukaisen IT-ratkaisun.

Kun haluat tehdä IT-ostajana vastuullisia valintoja, huomioon on otettava useita seikkoja. Nämä kuusi kysymystä kattavat koko prosessin:

  1. Mikä on raaka-aineiden alkuperä? Miten ne on louhittu ja jalostettu?
  2. Miten ja missä työoloissa laitteet on valmistettu?
  3. Miten laitteet kuljetetaan yritykseesi?
  4. Miten laitteita käytetään, mikä on niiden virrankulutus ja onko niissä vaarallisia aineita?
  5. Voiko laitteita korjata ja päivittää?
  6. Miten tuotteet voidaan uusiokäyttää tai kierrättää?

Aseta selkeät tavoitteet

Kaikkien yritysten ei ole realistista keskittyä jokaiseen näistä osa-alueista samanaikaisesti. Silloin on valittava muutama osa-alue, joihin on kannattavinta panostaa ja laadittava selkeä suunnitelma tavoitteineen. Näin sanoo Håkan Nordin, joka on erikoistunut IT-ratkaisujen vastuullisuuteen ja työskennellyt aiemmin H&M-muotiketjussa. Nykyään hän toimii Bolonin vastuullisuuspäällikkönä:

– Ensimmäiseksi pitää päättää, mistä yrityksen vastuullisuustyö alkaa ja mihin se päättyy. Sen jälkeen asetetaan selkeät tavoitteet, mitataan ja seurataan, Nordin sanoo ja jatkaa:

– Osoittamalla yrityksen tekemien toimenpiteiden hyödyllisyys voitetaan paljon. Nykyään monilla yrityksillä on edistyneitä ohjaus- ja omaisuudenhallintajärjestelmiä, joista tämän tyyppiset tiedot on helppo poimia, hän sanoo.

TCO-merkittyjä tuotteita

Nordinin mukaan yksittäisen IT-ostajan voi olla vaikea selvittää laitteen elinkaaren alkuvaiheet. Näitä ovat esimerkiksi raaka-aineiden alkuperä ja työolosuhteet, joissa laite on valmistettu. Tietokone voi sisältää parissakymmenessä tehtaassa ja viidessä eri maassa valmistettuja komponentteja.

IT-ostajan arkea helpottaa TCO-merkki, jota Nordin oli itse kehittämässä 90-luvulla.

– Se on yksi harvoista maailmanlaajuisista merkinnöistä, jonka vaatimuksissa on huomioitu sekä ympäristö- että yritysvastuu.

Laitteet voivat palvella pidempään

Nordinin mukaan ne osa-alueet, joihin kannattaa panostaa, ovat energiankulutus ja uusiokäyttö. Energiankulutusta on helppo mitata ja vertailla: pitää vain tarkistaa, kuinka paljon virtaa samanlainen laite kuluttaa ja valita alhaisin energiankulutus. Sen jälkeen pitää toki varmistaa, että laite on päällä vain silloin, kun sitä käytetään.

Yritys voi parantaa vastuullisuutta huomattavasti, myymällä tietokoneet, näytöt, puhelimet ja muut lisävarusteet kierrättämisen sijaan yritykselle, joka kunnostaa ja myy ne eteen päin. Myynnistä saa rahaa, ja vastaanottaja säästää vastaavasti rahaa, kun se välttyy uuden laitteen ostamiselta, näin uusia mineraaleja ei tarvitse louhia ja kuljetukset vähenevät. Laitteita ei myöskään tarvitse kiikuttaa kierrätykseen, mistä ne saattaisivat joutua kolmannen maailman jätevuoren täytteeksi.

– Koska moni asia pyörii nykyään pilvessä, käytettävän laitteen ei tarvitse olla uusin ja nopein. Siksi laitteet voivat palvella pidempään.

Esitä vaatimuksia – sinä olet loppuasiakas

IT:n siirtyessä pilveen painopiste siirtyy palvelimien ylläpitoon.

– Digitalisaatio tuo mukanaan ilmastohyötyjä, koska kokouksia pidetään verkossa ja kuljetukset vähentyvät. Huolena on kuitenkin se, että kaksi kolmasosaa internetistä pyörii hiilivoimaloissa tuotetulla sähköllä. Nykyään puhutaan, että IT:n ja ilmailualan ilmastovaikutukset ovat yhtä suuret, mutta IT-häpeän käsitettä ei silti ole syntynyt.

Silti juuri tällä osa-alueella asiakkaan olisi suhteellisen helppo esittää kysymyksiä ja vaatimuksia:

– Sinähän olet loppuasiakas. Verkko-operaattorilta ja pilvipalveluntoimittajalta pitäisi saada helposti tieto siitä, käyttävätkö ne datasaleissaan uusiutuvaa energiaa. Monet yritykset, kuten Apple ja Google, tekevät jo niin. Jatkossa tämä tulee yleistymään.

Me huolehdimme laitteidesi uusiokäytöstä. Lue lisää takaisinottopalvelustamme täältä.

Palveluun

Ensimmäiseksi pitää päättää, mistä yrityksen vastuullisuustyö alkaa ja mihin se päättyy. Sen jälkeen asetetaan selkeät tavoitteet, mitataan ja seurataan

Håkan Nordin, toimii Bolonin vastuullisuuspäällikkönä

Viimeksi päivitetty: 1 maaliskuuta 2023

Aihealue